goedefroo + goedefroo

08.09.2016

Politiecommissariaat PZ Vlas Kortrijk

Recent hebben wij de Design-Build & Maintainwedstrijd gewonnen met ons ontwerp voor het nieuw politiecommissariaat voor de politiezone Vlas in Kortrijk. Graag informeren we u over dit project.

Het energiezuinig gebouw is opgebouwd rond een peristylium, een binnentuin omgeven door zuilen, met in het midden een impluvium. Het is een eeuwenoud concept (oude Griekenland) dat hier op een hedendaagse wijze wordt ingevuld.
Rond de binnentuin zijn alle clusters georganiseerd in een ‘hoefijzervorm’. Op die manier worden ook alle diensten met elkaar verbonden. De binnentuin zelf is een waterbassin (impluvium) die op zijn beurt een veiligheidsrol opneemt.

De binnentuin is een open, veilige plek, een bron van rust, reflectie en vormt een blauwe waterspiegel: onafhankelijk, neutraal en veilig. De patio wordt beschaduwd door een wolk vormgegeven door een zeilconstructie. Het gebouw past zich qua volumetrie als footprint naadloos in de campussite.

De gevelritmering verkleint de gebouwenvolumes, past zich in de korrel van de residentiële omgeving, maar is tegelijker rationeel, geordend, netjes in de rij.
 Het gevelprincipe moet orde uitstralen en daardoor betrouwbaarheid en veiligheid, strak in het pak.
 Geen overdaad maar discreet en daadkrachtig. Het moet openheid uitstralen waar kan, maar ook gesloten zijn waar moet.

Slechts 1/5 van het perceel is bebouwd. De resterende oppervlakte wordt parking en parkgebied voor de campus.

Het gebouw haalt een E-peil van 45 en een K-peil van 26. De waterhuishouding wordt geregeld door wadi’s en infiltratiebuizen. Zonneboilers zorgen voor warm water en de lage temperatuurverwarming en hoge temperatuurkoeling wordt verzorgd door warmtepompen.

Het gebouw dient de hoogste comforteisen te behalen 24/24 en 7/7.
Het bevat alle politionele diensten, een cellencomplex, een parkeergarage voor dienstvoertuigen, commandoruimte, restaurant en een heel open publieksgedeelte.
De structuur is voorzien voor een uitbreiding van 2000m2

Dit project wordt uitgewerkt door consortium THV VLAS Drie Hofsteden; architecten goedefroo + goedefroo, architecten en ingenieusbureau Dhont , Ingenieursbureau Istema en gebouwd door Stadsbader en building group Jansen.