goedefroo + goedefroo

projectD-ONE
titleD-One - Futurn/KRE
locationKortrijk
previousnext
Het project van D-One gedraagt zich als een hoeksteen op een heel strategische plek. Door het gebouw op te tillen van de grond schijnt het zich niets aan te trekken van de context van de plek. Niets is minder waar. Door ze op te heffen accentueren we de helling en komt er ruimte vrij om te parkeren. De lichte knik in het gebouw volgt de beweging van de straat. Het parkeervlak is ontworpen als een tapijt die de ritmering volgt van de gevel.
Het gebouw zelf is een glazen volume omzoomd met een gordijn van aluminiumvinnen. Deze profielen vormen niet alleen het gezicht van het gebouw, ze fungeren ook als zonnewering en borstwering. De gevelschil verenigt ook de verschillende eigenaars in het gebouw.
Het gebouw is ingeplant met zijn lange zijde evenwijdig met de Dumoulinlaan. Dit is de noordzijde, deze gevel is bijgevolg volledig beglaasd. Aan de zuidzijde zijn overstekende terrassen toegevoegd die voor de nodige zonnewering zorgen in combinatie met de aluminiumvinnen die het geheel omarmen. Op deze manier wordt de koellast in het gebouw beperkt.
flexibel werken/open plan/geen binnenwanden
Gezien de indeling van de ruimtes flexibel moet zijn in de toekomst wordt gekozen voor een open plan met twee circulatiekernen. Dit geeft de mogelijkheid de plateau’s in verschillende units in te delen en maakt ook aanpassingen in de toekomst mogelijk esthetisch ontwerp parking in combinatie met een doordachte waterhuishouding.
Er werd speciaal aandacht besteed aan een esthetisch ontwerp van de parking. Deze bepaalt namelijk het zicht van de site. Bijkomend werd de combinatie gemaakt met een doordachte waterhuishouding. De parking is opgebouwd uit grote betonvlakken die in lijnvormige voegen afwateren naar een systeem van infiltratie/bufferleidingen.