goedefroo + goedefroo

projectoffice building
titleKBC Mechelen
locationMechelen
previousnext
We werden gevraagd het bestaande gebouw van KBC Bank te restaureren. Het gebouw, dat voornamelijk als computer- en datacentrum werd gebruikt, was totaal niet geschikt om zijn nieuwe functie van kantoorgebouw te vervullen. Het massieve en donkere poortgebouw, omringd door een aangename buitenomgeving te midden bomen en water, was volledig in zichzelf gekeerd. De natuur in het gebouw brengen was dan ook onze hoofddoelstelling. Een diepe insnijding in het volume liet ons toe om aan de hand van passieve systemen het comfort te regelen en om binnen lucht, licht en vegetatie toe te laten.

Enkele reacties door de gebruikers van het gebouw :
“ Ik ben ook zeer onder de indruk van wat men heeft opgeleverd. Het oude CCM1 is met moeite te herkennen. De inrichting is ronduit knap en uitnodigend om in te vertoeven. Ik kijk er naar uit om er te werken!”
“ Gisteren mijn laatste dag in vorig kantoor doorgebracht... Rest van deze week op andere locaties en dan begin volgende week intrek nemen in het volledig vernieuwde MecCCM1! Deze week een rondleiding gekregen en kan niet wachten om er te mogen werken.“
“ First day @ the office
Iedereen lijkt zijn draai, stoel, werkplek, vergaderzaal, koffieapparaat,... wel te vinden”
“ Gisteren nog onder collega's verteld: we zouden zo elk jaar moeten kunnen verhuizen, want dit werkt écht heel aanstekelijk ;-). Geeft vooral aan hoe vlot alles verlopen is, hoe mooi en anders dan een klassiek kantoorgebouw CCM1 nu is. Thx KBC …”
“Eindelijk een gebouw dat past bij het modern design van onze mainframe. Als we in de tijd 'Smell of the Place' moesten uitleggen ... dit is het.”
“ Erg mooi ingericht en sterk ingespeeld op 'het nieuwe werken'; proficiat !”
“ knap! begin maart doen we een sharing day voor doelgroep diensthoofden en program mgrs, lijkt me prima lokatie daarvoor”
“ idd - the smell of the place remember ;-) zou zeer inspirerend moeten werken voor onze DH'en op onze AgileSharingDay”
“ Ondertussen 2 dagen kunnen proeven van het splinternieuwe MECCM1 , ik wou toch even vermelden hoe knap het gebouw in elkaar steekt en hoe vlot de verhuis is gegaan.
“ Dit draagt zeker beter toe een goede ‘ProudToBeKBC’ “


Duurzaamheidsconcept
Een van de voornaamste redenen waarom men dit gebouw wilde renoveren, was om de werknemers van KBC Bank een betere werkomgeving te bieden. In plaats van het hele gebouw te slopen, wat tot te hoge kosten en veel afvalmateriaal zou hebben geleid, kregen de bestaande structuur en het dakwerk nieuwe gelaatstrekken aangemeten. Door de klemtoon te leggen op natuurlijk licht, nachtventilatie en openheid naar buiten toe, wordt het project een toonbeeld van duurzame architectuur. Het toont aan in welke mate een eenvoudige, goed doordachte renovatie ons globaal bouwlandschap kan verbeteren. Eerst en vooral werd veel aandacht besteed aan het gebruik van passieve systemen om de binnenomgeving te regelen. Vooral nachtventilatie zorgt er voor afkoeling, en het is de schouw in het hart van het gebouw die het kernelement van dat systeem vormt. De warme lucht voert hij naar buiten en de koude lucht wordt naar binnen gezogen via met roosters beklede ramen die ’s nachts automatisch openen. Dankzij de inertie van het naakte betonnen plafond wordt die koelheid opgeslagen en in de loop van de dag vrijgegeven. Om oververhitting en het verblindende effect van direct zonlicht te vermijden, staan op de westelijke en oostelijke gevel automatisch gestuurde verticale lamellen opgesteld. In combinatie met nachtventilatie minimaliseren ze de behoefte aan mechanische koeling, wat op lange termijn heel wat energiebesparing oplevert. Verder laat het open plan aanzienlijk wat ruimte voor een flexibele werkorganisatie en vergemakkelijkt het toekomstige aanpassingen aan nieuwe programmatische behoeften. Wat de akoestiek betreft, zijn alle binnenmuren in houtwolcementplaat opgetrokken, evenals de minimaal voorziene verlaagde plafonds. Per werkplek wordt de akoestiek individueel verzekerd door toepassing van afzonderlijke baffles waarin de nodige verlichting wordt geïntegreerd. De grote troef van de site is het groene park waarin het gebouw centraal staat. Het gebouw wordt dan ook beter in zijn omgeving opgenomen door de groene site letterlijk in het hart van het gebouw binnen te brengen middels een zestien meter hoge verticale binnentuin. Die groene binnenmuur dempt eveneens het geluid dat in een open kantoor anders voor overlast kan zorgen.